Universitatea “Grigore T. Popa 2020″

Venim în faţa dumneavoastră cu o propunere: “Universitatea Grigore T. Popa 2020”.

După anii în care am fost preocupaţi de a asigura capacitatea de subzistenţă, de a face investiţii minime de tranziţie, de a ne conforma evaluarilor naţionale, internaţionale şi europene, de a ne reorganiza conform standardelor adminsitrative şi educative, de a îndeplini indicatori financiari, grade de ocupare sau de face analize de output ştiinţific pentru a îndeplini criterii sau pentru a pătrunde în varii topuri universitare, această nouă abordare poate părea surprinzătoare.

Nu este deloc aşa. Ceea ce noi, membrii comunităţii academice din această universitate am realizat în ultimii 7 anieste extrem de important şi trebuie să fie mereu în atenţia noastră şi de aici înainte. Nu trebuie însă să ne obstrueze capacitate de analiză, sinteză, orientare şi decizie. Toţi aceşti paşi sunt realizări semnificative, dar reprezintă doar etape în clădirea temeliei pe care putem să gândim viitorul universităţii noastre.

Autonomia universitară nu se limitează doar la cursuri, la activitatea de cercetare sau la cea clinică. Ea reprezintă cheia care ne oferă libertatea să proiectăm viitorul Universităţii conform tradiţiei sale de 133 de ani, perfomanţelor obţinute, potenţialului corpului academic, aspiraţiilor studenţilor noştri şi în concordanţă cu evoluţia societăţii europeane şi internaţionale în care ne integrăm. Deşi atrăgătoare, libertatea de a ne consturi viitorul generează o responsabilitate cu scadenţă pe termen lung şi foarte lung, când numai realizările concrete vor conta.
În sens restrâns, acest document poate fi privit ca suma a 20 de proiecte supuse atenţiei publice. În sens mai larg, documentul poate fi privit ca o tenativă de rebranding, foarte la modă în epoca actuală.

În opinia mea, “Universitatea Grigore T. Popa 2020” este o schimbare de concepţie, un cu totul alt mod de a gândi viitorul instituţiei care ne-a format pe cei mai mulţi dintre noi şi în care avem şansa să lucrăm. Şi prin acţiunea noastră, a tuturor, poate fi contribuţia concretă a Universităţii noastre la oprirea alunecării Iaşului pe drumul aparent implacabil către statutul permanent de “fosta capitală culturală a României”.

Viitorul stă în puterile noastre. Trebuie doar să decidem dacă ni-l asumăm.

 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *