U.M.F. provoacă ieşenii la prima dezbatere publică pe trei proiecte de amploare pentru oraş

IMG_0010Şefii instituţiilor publice locale, reprezentanţi ai marilor firme de construcţii din Iaşi, manageri ai celor mai importante companii din bussinesul ieşean, arhitecţi, dar şi profesori universitari din diferite domenii s-au reunit pentru a participa la o dezbatere publică, iniţiată şi organizată în premieră la Iaşi de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”. Tema discuţiei au fost cele trei proiecte cu puternic impact în dezvoltarea comunităţii locale, propuse şi finanţate integral de Universitatea de Medicină din Iaşi. Toţi cei prezenţi au salutat iniţiativa U.M.F. Iaşi, fiind pentru prima oară când o instituţie de învăţământ superior propune şi suportă integral costurile unor proiecte de anvergură şi de o reală importanţă pentru comunitatea locală.

“Orice mare proiect care are implicaţii asupra comunităţii locale trebuie supus unei dezbateri publice. Participarea la această întâlnire a şefilor instituţiilor publice din Iaşi, a specialiştilor din domeniile vizate şi a reprezentanţilor oamenilor de afaceri locali, dovedeşte faptul că pentru realizarea unor astfel de proiecte trebuie să ne aşezăm toţi la aceeaşi masă şi să discutăm pentru a depista şi a elimina din timp eventualele probleme. Dezbaterea propusă de U.M.F. Iaşi este o noutate care trebuie să devină o obişnuinţă atunci când va fi vorba de proiecte de anvergură pentru oraş”, a subliniat prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul U.M.F. “Grigore T. Popa” Iaşi.

Proiectele – “Piaţa Naţiunilor 2.0“, “Centrul de abilităţi fundamentale “Grigore T. Popa” și “Centrul de recuperare medicală şi educaţie fizică 1 Decembrie 1918” au fost catalogate de primarul Gheorghe Nichita drept “un câştig pentru toţi ieşenii”. “Astfel de proiecte aduc beneficii nu numai sistemului educaţional universitar, ci şi comunităţii. Nu pot decât să mă bucur atunci când o universitate din Iaşi are viziune, strategie şi se implică în realizarea unor proiecte de amploare. U.M.F. dovedeşte din nou că este o instituţie academică cu adevărat implicată în viaţa comunităţii: vine cu proiecte mari nu doar în plan declarativ, ci şi cu fapte concrete”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Datorită acestor proiecte, Iaşul “câştigă” a doua piaţă mare pentru evenimente 

“Prin proiectele pe care le propune, cu surse de finanţare declarate şi termene de execuţie precizate, Universitatea “Grigore T. Popa” din Iaşi se defineşte ca o instituţie academică de nivel internaţional care se implică activ nu doar în asigurarea unui proces educaţional de calitate, ci şi în dezvoltarea comunităţii locale”, a punctat Daniela Druguş, directorul general al U.M.F. “Grigore T. Popa” Iaşi. 

Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a ţinut să remarce faptul că aceste proiecte sunt “curajoase”, dată fiind amploarea lor şi finanţarea care este asigurată integral de universitatea ieşeană: ”Voi susţine întotdeauna proiectele curajoase. Sunt trei proiecte importante, care vor aduce doar beneficii oraşului. Datorită acestor proiecte, Iaşul câştigă a doua piaţă mare pentru evenimente; prin ”Centrul de abilităţi fundamentale” se va îmbogăţi oferta educaţională, iar “Baza de pregătire sportivă” este o componentă foarte importantă pentru o universitate europeană”, a subliniat Cristian Adomniţei.

Acesta a mai adăugat că trebuie apreciată şi iniţiativa dezbaterilor publice la care specialiştii, dar şi ieşenii pot veni cu observaţii care să îmbunătăţească proiectele. Faptul că proiectele sunt importante pentru comunitatea locală au dovedit-o discuţiile suscitate după prezentarea lor. La dezbateri au participat membrii direcţiilor tehnice şi de investiţii din Primărie şi Consiliul Judeţean, Comisiilor de urbanism şi amenajare teritorială, de Protecţia Mediului, Social-Culturală, pentru Tineret şi Sport din cadrul Consiliului Local Iaşi şi directori ai direcţiilor de proiecte şi strategii ale Consiliului Judeţean, membrii ai Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi, arhitecţi, reprezentanţi ai marilor firme de construcţii şi ale celor mai importante companii din business-ul ieşean. (Simona RELEA)

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *